mandag den 10. december 2012

Jobansøgning: Tips til jobsamtale


En god jobansøgning - og endelig er du blevet indkaldt til jobsamtale! Det første trin mod et nyt job, men hvad skal du gøre for at forberede dine ods i en jobsamtale??

Fnf.dk giver dig her 9 gode råd til jobsamtale, den endelige eksamen når du har valgt at søge arbejde fra en jobdatabase eller har brugt dit netværk som fx LinkedIn.


Hjælp til jobsamtale

I mit arbejde som HR medarbejder har jeg haft 1500+ ansøgere til samtale, både job for ufaglærte, sekretær job og leder rekruttering. 80% af alle ansøgerne begik de samme fejl til job samtalen, de sidste 20% havde derfor bedre chancer for at lande jobbet efter det indledende job interview.

Men det betyder naturligvis ikke, at man kun finde de rette kandidater blandt de sidste 20%, men det betyder at du aldrig må tro at din erfaring og uddannelse alene kan opveje en dårlig samtale.


9 gode råd til jobsamtalen

1. Sats benhårdt på førstehåndsindtrykket
Det er et velkendt fact, at mennesker bedømmer hinanden indenfor de første 10-15 sekunder. Det er barsk, men en helt grundlæggende psykologisk mekanisme, som kun de færreste mennesker kan negligere. Men gør du en elegant entre og udstråler sympati og vindermentalitet, så er du faktisk allerede godt på vej mod det nye job. Smil og direkte øjenkontakt er vigtigt, tal direkte til intervieweren og brug fornavnet på vedkommende. Sid på kanten af stolen og aldrig med krydsede arme, da det symboliserer afstandtagen, sats på et åbent kropssprog.

Vær charmerende og ærbødig overfor situationen, men husk at være dig selv, ikke mindst at fremhæve dine gode sider. Mennesker foretrækker automatisk mennesker de selv kan lide, og det er næppe en overraskelse at rekrutteringen styres af menneskelige instinkter.


2. Er jobbet overhovedet dig?
Jeg har mødt mange ansøgere der starter med at sige noget i retning af: ”Grunden til at jeg vil have jobbet er…”. Det er faktisk en rigtig skidt start, fordi ansøgerne kun kender stillingsopslaget og ikke alle facetter af jobbet. Det er langt bedre, at starte med en sætning i denne retning: ”Jeg glæder mig til at høre mere til jobbet, fordi det lyder oprigtigt spændende”.

Gem dit engagement til slutningen af samtalen, hvor du oftest vil blive spurgt om du stadig er interesseret i jobbet. På dette tidspunkt er det ok at vise sin interesse, fordi du nu kender hele job beskrivelsen og har fået den perspektiveret i forhold til din person.


3. Stil spørgsmål.
Spørg om alt det der betyder noget for dig, du skal huske at jobsamtalen jo også er en gensidig forventningsafstemning. Fokuser på at de værdier der betyder allermest for dig, faktisk kan opfyldes i det nye job. Stemmer dine forventninger, kan du få det ansvar du søger og har du mulighed for flekstid etc.

En jobsamtale skal ALTID være en tovejs kommunikation, jobintervieweren vil garanteret reagere positivt på folk som viser engagement. Ligeledes kan virksomheden også bedre få et billede af den potentielle kandidat, når blot du husker at du ikke må være for dominerende, det er naturligvis stadig intervieweren der skal styre samtalen.


4.Skil dig ud fra mængden – og bliv husket.
En trist sandhed ved jobsamtaler er, at vi HR folk sjældent kan huske alle jobansøgerne senere, især i disse krisetider, hvor vi taler med rigtig mange kandidater til den samme stilling.

Men der vil altid være kandidater som være helt specielle som vi husker, det lyder muligvis banalt, men det er virkeligheden i et konkurrencepræget jobmarked.

Overvej hvad der gør dig helt speciel, har du en speciel hobby, dyrker ekstremsport, mange børn eller en speciel accent. Du kan også vælge at skille dig ud rent påklædningsmæssigt, men her er det vigtigt at du ikke kommer til at virke for aparte, du kender næppe virksomhedens dresscode.

Når du har efterladt et varigt minde hos jobintervieweren, så har du langt større chancer for at få jobbet i den sidste ende, de husker hvem du er og hvordan du besvarede jobsamtale spørgsmålene.


5. Hvad tilbyder du virksomheden?
Det er ekstremt vigtigt at kunne fortælle, hvad gør netop dig helt speciel i forhold til stillingen, og fortæl hvordan du vil gøre en forskel.

Undersøg grundigt virksomheden, hvor har de deres udfordringer, og hvordan kan du byde ind på disse. En gennemført research kan virkelig overraske positivt, og denne markedsføring af dig selv er alfa-og-omega, hvis du vil vinde over de andre jobansøgere.


6. Brug aldrig negative sætninger om dig selv.
Når vi interviewer en kandidat, så husker vi ofte bestemte vendinger, især de negative.

Hvis du fx aldrig har været i en egentlig lederstilling, så skal du ikke sige: ”Jeg har ikke været leder” – sig hellere: ”Jeg har ledet mange kollegaer i mange forskellige projekter”.

Stereotypt skal du aldrig nogen sinde, ”jeg kan ikke”, ”jeg vil ikke”, ”jeg har ikke” eller ”jeg gør ikke”. Fortæl hellere om din erfaring, og fokusere på alt positivt.

Ligegyldigt hvad emnet er, så vær altid 100% positiv omkring dig selv, selv en fejl kan blive noget positivt, når blot du viser at du har lært af denne fejl.


7. Sig at du vil have jobbet baseret på fakta.
Ved slutningen af job samtalen, bør du have en god mavefornemmelse af hvorvidt du stadig ønsker jobbet. Synes du, at du mangler oplysninger, så er det meget vigtigt at du ikke brænder inde med dine spørgsmål.

Sig til job intervieweren at du gerne vil have jobbet, og hav den fornødne sikkerhed til at vide, at du er den bedste kandidat. Fortæl hvilke særlige aspekter af jobbet i samspil med dine kompetencer, der gør at netop du fortjener jobbet.

Min erfaring er, at især kvinder har svært ved netop denne del, hvorimod mænd er mindre ydmyg og nogle gange faktisk for selvhøjtidelige – det handler om en fornuftig balance.


8. Afslut samtalen med maner.
Sig pænt tak for snakken og fremhæv de aspekter der gav dig størst udbytte eller indsigt. Husk at sige, at du glæder dig til at høre fra os igen.

Det er væsentligt at der er en god stemning når du forlader lokalet, da vi ofte voterer og foretager en umiddelbar vurdering efter en jobsamtale.


9. Det er kamp med kun én vinder.
Det er muligvis ikke en kamp på liv og død i Danmark, hvor vi stadig har flexicurity modellen, der sikrer mad på bordet selv under arbejdsløshed. Men uanset, så er det vigtigt at du husker på, at du skal præstere dit allerbedste til jobsamtalen. Sørg for at være udhvilet og velforberedt. Skulle du ikke få jobbet, skyldes det ikke nødvendigvis at dine kompetencer var dårlige. Sandheden er derimod at der er mange kvalificerede kandidater på jobmarkedet i disse år, konkurrencen er simpelthen hårdere.

Bruger du de 9 gode råd, så er du muligvis mere end et skridt foran dine konkurrenter.

God jagt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar